Medisch Westerse nascholingen/MBK opplus

Alle acupuncturisten, of je nu BIG geregistreerd of ex-BIG’ger bent, of ingeschreven staat in het abituriënten register, moeten jaarlijks hun Westers medische kennis nascholen. De beroepsverenigingen NVA en Zhong stellen aan hun leden de eis om drie dagen in drie jaar te volgen. Dat komt overeen met de ene dag per jaar die zorgverzekeraars eisen.

Dat kan saai en belastend zijn, je kunt er ook een feestje van maken.

De TCMA biedt hiervoor een programma aan dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt. De recensies zijn zonder uitzondering lovend, zowel wat betreft de professionele inhoud als de organisatie en de sfeer. We zetten medisch specialisten in die niet alleen uitblinken op hun vakgebied maar ook nog eens meeslepend kunnen lesgeven.

En als je niet kunt kiezen tussen al die mooie onderwerpen, dan volg je ze gewoon allemaal, want je mag dagen meenemen naar de volgende periode. Kijk op de site van NVA of Zhong hoe dat bij beiden geregeld is.

 

Categorie WM-C 2 EC per dag

vrijdag 4 september 12.00-18.30 uur, max. 25 deelnemers (vol=vol)

 • Willem Pinksterboer – acupuncturist: “De kracht van onzekerheid”.
  Onzekerheid is voor veel mensen geen welkome gast. Dat is jammer, want als de essentie van onzekerheid begrepen wordt, helpt het je bij het verwerven van inzicht en kennis, bij het ontwikkelen van compassie en bij het vinden van vertrouwen. Wil je hier meer over weten? Kom dan naar deze cursus waarin persoonlijke ontwikkeling, filosofie, wetenschap en de praktische acupunctuurbeoefening samenkomen.

 

Categorie WM-B 2 EC per dag

vrijdag 11 september 12.00-18.30 uur

 • Thecla Hekker, arts-microbioloog in Amsterdam UMC locatie AMC:
  • Kliniek en diagnostiek van COVID-19
  • Het microbioom van de wieg tot het graf en alles wat daarmee samenhangt

vrijdag 25 september  14.00-19.15 uur LET OP GEWIJZIGDE AANVANGSTIJD!

 • Marjos Verbeek, anesthesioloog -pijnspecialist : “Denken en doen, verdoven of voelen?”
  • Over het vak van anesthesioloog: als hoeder van de patiënt rondom een operatie, als arts op de ic of bij opvang grote trauma’s, en als behandelaar van acute en chronische pijn.
  • neuroscience
  • alle facetten van pijn (acuut/chronisch, beleving, behandeling, psychologie, placebo)
  • de pijnpoli: westerse visie op pijn, valkuilen, invloed van de zorgverzekeraars
  • de evidence voor integratieve zorg bij chronische pijn 

 

vrijdag 2 oktober 12.00-18.30 uur

 • Tim van Timmeren (12.00-15.00 uur), wetenschappelijk onderzoeker / neurowetenschapper:
  Alles een verslaving? In het dagelijks leven wordt de term verslaving regelmatig gebruikt om iemands relatie te beschrijven met bijvoorbeeld chocola, zijn/haar telefoon, baan of vriend(in). Binnen de psychiatrie is de enige officieel gediagnosticeerde vorm van verslaving die aan alcohol of andere drugs – althans, tot voor kort. Een paar jaar geleden is gokken als eerste ‘gedragsverslaving’ toegevoegd aan het diagnostisch handboek van de psychiatrie. Sindsdien wordt een steeds breder scala aan algemeen gedrag en vrijetijdsactiviteiten als mogelijke ‘verslavingen’ genoemd door wetenschappers en clinici. Maar kan elk overmatig gedrag een verslaving zijn? Wat zijn de voordelen en wat zijn de risico’s van het uitbreiden van de conceptualisering van verslaving? En waar trekken we de grens? In deze les zal ik ingaan op deze vragen aan de hand van een korte geschiedenis van de definitie van verslaving, de neurobiologie van verslaving, gokverslaving en het bewijs dat heeft geleid tot de opname ervan in de DSM. Tijdens dit onderwerp wordt u uitgedaagd na te denken over de factoren die belangrijk zijn om gedrag verslavend (of niet) te noemen. Een interactieve les.
 • Evelien Peeters, endocrinoloog (15.30-18.30 uur): “SOLK (Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klachten), moeheid, schildklier. Ook dit wordt een interactieve les met ruimte voor de TCM-insteek!”

 

vrijdag 6 november 12.00-18.30 uur

Karel Jan Tussenius (12.00-15.00 uur) – internist:

 • Diabetes, overgewicht, welvaartsziekten, leefstijl

Frank van Hellemondt en Robbart van Linschoten (15.30-18.30 uur) – sportartsen:

 • Training en herstel, vitaliteit

 

Categorie WM-C, 2 EC per dag:

13 en (zaterdag) 28 november en 11 december 12.00-18.30 uur, kosten € 350, lid TCM-Community € 320, max. 30 deelnemers (vol=vol)
(dagen zijn niet los te volgen)

“De acupuncturist als counselor”

“Niets is zichtbaarder dan het verborgene, en niets is duidelijker dan het subtiele”

– Confucius –

Docenten:

Sander van Hesteren (counselor, trainer, bioloog)

Willem Pinksterboer (acupuncturist)

Deze driedaagse nascholing biedt deelnemers de gelegenheid tot een diepgaande herbezinning op hun therapeutische rol als acupuncturist. Belangrijke vragen waar een antwoord op wordt gezocht zijn:

 • Welke rol speelt Qi in de therapeutische relatie?
 • Hoe kunnen we met behulp van het gesprek en aandacht de bewegingen van Qi en de balans van yin en yang beïnvloeden?
 • Hoe kunnen we de regie van de patiënten in het genezingsproces versterken teneinde krachtiger en duurzamer genezing te bereiken?

Om antwoord te vinden op deze vragen worden bruggen geslagen tussen oosters en westers denken, waardoor het persoonlijke begrip van belangrijke concepten zoals bijvoorbeeld Qi, intuïtie en holisme vernieuwd en verdiept worden. Deze filosofische concepten geven richting, inzicht en inspiratie maar de motor achter het leerproces zijn de actieve werkvormen. Deze zorgen voor de ervaringskennis en het persoonlijke inzicht die nodig zijn om onze rol als therapeut daadwerkelijk te verdiepen.

 

Van het vertrouwde hoge niveau, in de vertrouwde prettige sfeer.

Alle bijeenkomsten zijn op vrijdagen in Hotel Mitland, Utrecht, www.mitland.nl.

Kosten: € 125 per dag
leden TCM-Community: € 105 per dag.

Waardering: 2 EC per dag

Inschrijven kan via het aanmeldformulier.

 

 

Belangrijk nieuws voor acupuncturisten met een MBK-opleiding

De NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur) was tot voor kort alleen toegankelijk voor (para-)medici. Nu is het mogelijk om lid te worden van de NVA als je het bezit van een MBK-diploma van 65 EC (40+25 EC).

Voor de benodigde extra 25 EC kun je bij het Medisch westers nascholingsprogramma van de TCMA terecht. Elke dag telt voor 2 EC.

Je hebt na afstuderen drie jaar de tijd om die 25 EC te halen. Je kunt je dus al direct na afronding van je acupunctuur opleiding aanmelden als NVA-lid. In de drie daaropvolgende jaren kun je dan de benodigde 25 EC vergaren. Geen zware opgave want het programma is gevarieerd en razend interessant.

Extra voordeel: die dagen tellen meteen mee als verplichte Westers medische nascholing voor NVA-leden. Twee vliegen in één klap.

Kijk voor de toelatingsvoorwaarden tot de NVA met een MBK-diploma ook op www.acupunctuur.nl

Inschrijven medische nascholing