HBO-didactisch geschoolde docenten

Kleine lesgroepen

Eigen Medische Basiskennis

Nr 1 in praktijk

Stage in eigen praktijken

Stage

Acupunctuur is een vak dat je pas echt leert in de praktijk. Dat is dan ook precies de reden om voor TCMA te kiezen. Geen enkel ander instituut in Nederland besteedt daar zoveel aandacht aan en heeft zo’n degelijk en goed georganiseerd stageprogramma.

Inhoud van de Stages Acupunctuur

De invulling van het begrip stage is nou zoiets waarmee de ene opleiding zich onderscheidt van de andere. Bij de één betekent stage: met 30 studenten kijken naar een docent die een patiënt behandelt. Bij de ander maak je op papier een diagnose en een behandelplan, of zet je naalden op een medestudent.

Bij de TCMA betekent stage: in groepjes van twee à drie studenten behandel je tijdens een stagedag om de beurt gedurende anderhalf uur een echte patiënt, onder begeleiding van een docent. Elke stap wordt doorgesproken en bevraagd. Je wordt door de docent in de rug gedekt maar bent wel al zelfstandig bezig met anamnese, pols- en tongdiagnose afnemen en aanvullend onderzoek. Je stelt een diagnose, je stelt een behandelplan op én natuurlijk ga je zelf prikken!

Wij staan op het standpunt dat je alleen zó een volwaardig therapeut kunt worden. Hieronder lees je hoe wij dat aanpakken.

Persoonlijke begeleiding

Bij de TCMA kom je vanaf dag 1 in aanraking met de praktijk. Je wordt voortdurend en intensief begeleid door docenten: tijdens praktijklessen is er gemiddeld 1 docent op 8 studenten.

Veel persoonlijke aandacht dus, en gerichte feedback. Zo kom je erachter wat je kwaliteiten en je verbeterpunten zijn, en wat voor soort acupuncturist je gaat worden.

Continu stage

Al die opgedane inzichten breng je tijdens de stages in praktijk. Vanaf het eerste moment ervaar je hoe het in het echt gaat!

In het eerste jaar loop je ‘snuffelstages’ bij een willekeurige acupunctuurpraktijk, maar ook als stagepatiënt tijdens een stageblok. Zo snijdt het mes aan twee kanten: je ziet hoe het er in de stage aan toe gaat en je krijgt een top behandeling.

Stage in het tweede en derde jaar betekent het volgende:
  • De stages zijn ingedeeld in blokken van drie dagen, op zaterdag, dinsdag of donderdag.
  • Je loopt een aantal blokken van 3 dagen in ieder jaar. In elk stageblok begeleid je jouw eigen patiënt gedurende 3 behandelingen.
  • In die drie dagen volg je voor zover mogelijk steeds dezelfde patiënten zodat je het effect van een behandeling kunt beoordelen. Ook leer je op die manier interventies plegen.
  • De studenten leveren zelf een patiënt uit eigen kring aan voor die drie dagen.
  • Groepjes van 2 à 3 studenten en één docent zien ‘echte’ patiënten.
  • Een behandeling duurt 1,5 uur, incl. nabespreken.
  • Vooraf heb je je leerdoelen voor die dag bepaald.
  • Steeds één student doet de anamnese en de behandeling. Iedereen komt op een stagedag minimaal één keer aan de beurt. In samenspraak met de andere studenten en de docent worden diagnose en behandelplan bepaald. Het hardop denken, pols en tong vergelijken, fouten durven maken, over je schaduw springen en succesjes boeken zijn niet te overschatten elementen in het leerproces.
  • Direct feedback on the spot, en aan de hand van je leerdoelen.
  • De evaluatie wordt schriftelijk vastgelegd.
  • Kosten: € 75 per dag

Deze tweede- en derdejaars stages worden geregeld door de opleiding zelf. Je hoeft dus niet eindeloos te leuren om ergens stage te mogen lopen. Ze vinden plaats bij een TCMA-docent in de praktijk en/of in de stagekliniek van de TCMA (locatie Amsterdam). Daar word je begeleid door steeds verschillende docenten, zodat er een breed beeld van je ontstaat. Ook is het prettig diverse werkstijlen te ervaren. Er is er altijd een bij die bij je past.

Rooster Stages

De stages vinden plaats op zaterdagen en donderdag, eens in de twee weken, tussen de collegeweekends door.

Meer stage mogelijkheden

Nog meer stages? Dat kan. Als het stageprogramma het toelaat kun je je aanmelden voor extra stagedagen in onze stagekliniek of bij sommigen van onze stagedocenten.

De stage coördinator plant in samenwerking met het secretariaat de stages en is aanspreekpunt bij alle eventuele stageperikelen.

Ook zijn er mogelijkheden in het buitenland. Er wordt gewerkt aan een uitwisselingsprogramma met een Ierse en Deense acupunctuuropleiding en TCMA gaat ook regelmatig naar China en heeft goede banden met het International Acupuncture Trainingscentre Beijing.