HBO-didactisch geschoolde docenten

Kleine lesgroepen

Eigen Medische Basiskennis

Nr 1 in praktijk

Stage in eigen praktijken

Inhoud

Medische Basiskennis CPION (40 EC) bij de TCMA

Het wemelt van de aanbieders in opleidingen Medische Basiskennis (MBK). De ene opleiding is nog korter dan de andere. Dat lijkt misschien aantrekkelijk, maar uiteindelijk snijd je jezelf, en je patiënt, ermee in de vingers.

Voor een beroep waarin je werkt met mensen die vaak lichamelijke klachten hebben, is het noodzakelijk dat je precies weet hoe het lichaam functioneert. Het is een onmogelijke opgave om dat voornamelijk uit een boek en door middel van zelfstudie te leren.

Een grondige Medische Basiskennis is nodig:

  • om een diagnose te kunnen begrijpen
  • om te weten welke mechanismen er achter symptomen schuil gaan
  • om adequaat te kunnen door- of terugverwijzen
  • om op niveau te kunnen communiceren met verwijzers en collega’s
  • uit respect voor degene die zich aan je toevertrouwt

Maar vooral omdat je tijdens je stage in het tweede en derde jaar van de acupunctuuropleiding met echte patiënten te maken hebt, die jij zelf, onder begeleiding, gaat behandelen.

En natuurlijk omdat het menselijk lichaam het meest fascinerende systeem ooit is!

Anatomie in vivo!

Een essentieel onderdeel van de MBK bij TCMA is het leren opzoeken en benoemen van anatomische structuren bij proefpersonen. Dit heet “levende anatomie”, oftewel: anatomie in vivo.
Bij de meeste andere MBK opleidingen komt dit onderdeel onvoldoende aan bod. De reden hiervoor is dat het veel tijd en extra docenten vergt. Voor het correct kunnen lokaliseren van de acupunctuurpunten is dit echter onmisbaar. Wij merken dat studenten die elders hun MBK hebben gedaan vaak niet voldoende vaardigheid hebben opgedaan om bijvoorbeeld met zekerheid ruggenwervels te kunnen tellen.
Wij besteden in ons lesprogramma in totaal 3½ lesdag aan dit praktijkonderdeel, wat je bij het leren van de meridianen in het eerste jaar meteen een grote voorsprong geeft.

Geen half werk

Omdat deze materie voor de meesten nieuw, ingewikkeld en veelomvattend is, kiest de TCMA ervoor om tijdens interactieve lessen live uitleg te geven. Tijdens de lessen heb je volop de gelegenheid om je vragen te stellen aan diegenen die qua kennis aan de bron staan: de artsen en medisch specialisten, de fysiotherapeuten en psychologen, die direct en to the point antwoord kunnen geven op je vragen, maar je ook laten meedenken.
Daarom telt de TCMA meer lesdagen dan menig ander instituut. Dat is een bewuste keuze. Je bent op die manier optimaal ingevoerd in de materie, zowel theoretisch, als praktisch. En van deze kennis heb je de rest van je leven plezier.

Focus op praktijk

Droge theorielessen zijn bij ons een onbekend fenomeen – de lesvormen zijn gevarieerd en er is altijd de link naar de praktijk. Waar mogelijk ook al de link naar de acupunctuur.

Uiteraard voldoet de MBK van TCMA aan de accreditatie-eisen van CPION en de PLATO-eindtermen en biedt het Medische Basiskennis op HBO-niveau.