Ben jij op zoek naar een opleiding acupunctuur?

Acupunctuur bij de TCMA is onderwijs op topniveau, met de nadruk op het direct in praktijk brengen van alles wat je leert. Tijdens de driejarige Acupunctuur opleiding van TCMA word je ingewijd in de traditionele Chinese geneeskunde. Traditional Chinese Medicine (TCM) is de internationale verzamelnaam voor verschillende toepassingen van Chinese geneeskunde. Acupunctuur is de bekendste vorm van TCM.

Geneeskunst

TCM wordt ook wel een geneeskunst genoemd. De kunst bestaat uit het ontrafelen van de specifieke verstoring van de balans van de patiënt waarbij voorgeschreven behandelingen en recepten niet bestaan maar op het individu worden toegespitst. Deze geneeskunst is mateloos boeiend. Indien je wat meer wilt lezen over de klassieke Chinese geneeskunde kan dat hieronder.

Geaccrediteerde opleiding op HBO niveau

De opleiding acupunctuur van TCMA is door SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen in de integrale en complementaire gezondheidszorg) volledig geaccrediteerd als een HBO conform opleiding met 200 EC.
Samen met de eenjarige vooropleiding Medische Basiskennis is dit 240 EC.

De accreditatie als HBO conforme opleiding betekent dat er een aanwezigheids- en stageverplichting is, er tentamens plaats vinden, dat er theorie- en praktijkexamens behaald moeten worden en dat er een scriptie moet worden geschreven.

TCMA is tevens geaccrediteerd door C-PION, NVA, Zhong, VNT, NWP en VBAG, Deze accreditaties zijn niet alleen belangrijk als onafhankelijke kwaliteitsnorm  maar ook omdat ze ervoor zorgen dat je behandelingen vergoed worden door zorgverzekeraars.

Studiebelasting

Omdat onze acupunctuuropleiding HBO conform is en inclusief de Medische Basiskennis 4 jaar duurt, moet deze voldoen aan bepaalde EC (studiebelastingsuren).

De studiebelasting van de driejarige opleiding Klassieke Chinese Acupunctuur van TCMA  is vastgesteld op 200 EC.  De totale opleiding Acupunctuur inclusief Medische Basiskennis op HBO niveau bedraagt 240 EC.

In 2002, bij de introductie van het bachelor-masterstelsel, werd het studiepuntensysteem European Credit Transfer System (EC) ingevoerd. Sindsdien wordt de studiebelasting uitgedrukt in studiepunten (EC). Een studiejaar kent 60 EC (= 1680 studieuren).

Meer informatie over de studiebelasting en opbouw van de acupunctuuropleiding vind je op onze pagina over de inhoud van de opleiding.

Acupunctuur diploma Traditional Chinese Medicine Academie Nederland

Afgestudeerd, en dan?

Met je diploma op zak kun je direct aan de slag als erkend acupuncturist.  Maar waarschijnlijk is na deze drie intensieve jaren je honger naar kennis alleen maar toegenomen en kies je ervoor om door te leren.

Het is niet alleen ontzettend leuk maar ook noodzakelijk om door te gaan met studeren want beroepsverenigingen stellen het volgen van nascholingen verplicht voor je registratie. De nascholingen van TCM Postgraduate zijn geaccrediteerd door NVA en Zhong.

Als je de acupunctuuropleiding aan TCMA met goed gevolg hebt afgerond, kun je de 2-jarige kruidenopleiding CHE volgen waar je leert om zelfstandig kruidenformules te maken.

Kan iedereen de opleiding acupunctuur van TCMA volgen?

Er is een aantal opleidingen die je rechtstreekse toelating tot de driejarige acupunctuur opleiding bieden maar indien je vanuit je vooropleiding geen medische of paramedische achtergrond hebt dien je de  opleiding Medische Basiskennis af te ronden.

Deze vooropleiding die nodig is om aan de acupunctuuropleiding te kunnen deelnemen kun je bij TCMA volgen.

Met de CPION geaccrediteerde opleiding MBK (Medische Basiskennis) kun je bij TCMA in een jaar tijd medische kennis op HBO-niveau afronden.

TCMA: een waarborg voor kwaliteit

De Opleiding Acupunctuur van TCMA is pittig en we vragen veel inzet van studenten en docenten. Toch komt iedereen steevast met plezier naar college en stage.

Niet voor niets hebben wij als ervaren docenten in 2002 de TCM Academie Nederland opgericht omdat wij vonden dat het TCM-onderwijs anders kon, en anders moest.

TCMA wil met haar kwaliteitsprogramma de Business Class van de Acupunctuur opleidingen zijn.

Dit doen wij door de nummer 1 in praktijkonderwijs te zijn.  Naast het vergaren van kennis, het verwerven van inzicht en het zich verdiepen in de filosofie wil de TCMA praktijk, en nog eens praktijk bieden.

Bij geen enkele andere opleiding in Nederland nemen de praktijklessen zo een prominente rol in het curriculum in, tijdens de lesweekenden en in de stagedagen. TCMA is de enige opleiding in Nederland waar de stages zo goed zijn georganiseerd.

Eigen lesmateriaal

Tijdens de acupunctuuropleiding behoort er een aantal boeken tot de verplichte literatuur en bevelen wij ook verschillende naslagwerken aan om te lezen.  Maar dit is voor ons niet genoeg.  Wij hebben ons eigen lesmateriaal samengesteld dat altijd up to date is omdat het door de docenten zelf wordt samengesteld in heldere syllabi. Ook de tijdens de lessen gebruikte powerpoint presentaties worden ter beschikking gesteld.

HBO-didactisch geschoolde vakdocenten

Bij TCMA krijg je uitsluitend les en begeleiding van top docenten die in de praktijk hun sporen ruimschoots verdienen.  Al onze docenten zijn HBO-didactisch geschoold en daadwerkelijk bevoegd om les te geven op HBO niveau.

Bij TCMA doen we er alles aan om jou te begeleiden naar het zelfstandig functioneren als therapeut. Zodat jij, als je straks geslaagd bent en jezelf een erkend acupuncturist mag noemen, ook echt het gevoel hebt dat je het kunt, dat je het durft en dat je er zin in hebt, nee staat te popelen, om te beginnen.

Een nieuwe toekomst tegemoet, zowel jij als je patiënten.

TCMA-is-een-SNRO-geaccrediteerde-opleiding-op-HBO-niveau
TCMA-is-CIPION-geaccrediteerd
TCMA-opplus-programma-TCMA-in-samenwerking-met-nva
zhong-accreditatie-tcma-nederland
tcma-erkenning-door-beroepsvereniging-vnt
vbag-erkenning-tcma-beroepsopleiding
tcma.nl_praktijkles_acupunctuur
Open dag acupunctuur opleiding TCM academie Nederland
TCMA-acupunctuur-opleiding-polsvoelen-door-eerstejaars

Stage

Docenten

Foto's en video's