oewijding

ommitment

eesterschap

andacht

Daar staan wij voor, bij de TCMA.

Toewijding aan de TCM, die onuitputtelijke bron van wijsheid en praktische mogelijkheden. Toewijding aan onze studenten, die we met het grootste plezier door hun opleiding heen begeleiden. Op weg naar zelfstandige, enthousiaste en deskundige acupuncturisten met oog voor detail en hart voor de patiënt.

Commitment aan de rijke traditie van de Chinese geneeskunde en recente inzichten op medisch en menswetenschappelijk niveau.  We nemen onze verantwoordelijkheid om moderne therapeuten op te leiden met hun kennis geworteld in de TCM.

Meesterschap is de optelsom van theoretische kennis, praktische vaardigheden en intensieve oefening. Dat laatste onderscheidt de TCMA van andere opleidingen. We zitten er bovenop, letterlijk en figuurlijk.

Aandacht voor de patiënt staat centraal in onze behandelingen. Aandacht voor onze studenten vinden we net zo belangrijk. We kennen onze studenten bij naam, we kennen hun sterke en zwakke punten en proberen zoveel mogelijk op maat te begeleiden. Ons  studentenvolgsysteem zorgt voor een betrouwbare documentatie van studieresultaten en voortgangsrapporten.

Hoe ik de TCMA ervaar:

“I hear and I forget. I see and I remember. 

I do and I understand.”

Mirabelle Tol, derdejaars student, i.s.m. Confucius

De TCM Academie Nederland, of kortweg TCMA, is in 2002 opgericht door een groep ervaren docenten die vond dat het TCM-onderwijs anders kon, en anders moest.

Naast het vergaren van kennis, het verwerven van inzicht en het zich verdiepen in de filosofie wilde de TCMA praktijk, en nog eens praktijk bieden.

Het resultaat is een dynamische, driejarige opleiding, waar je wordt ingewijd in de traditionele Chinese geneeskunde

Het is een bewuste keuze om de groepsgrootte beperkt te houden. We vinden het belangrijk dat we onze studenten kennen en weten waar ze staan in hun ontwikkeling. Dit zorgt voor een veilige en plezierige leeromgeving, waarin je je persoonlijke kwaliteiten kunt paren aan de kennis en de vaardigheden die je tijdens de opleiding opdoet.

 

De docenten van TCM Academie

Onze docenten, zo’n dertig in getal, beschikken over een HBO-certifcaat didactiek en hebben zonder uitzondering een eigen TCM-praktijk. Droge theorielessen zijn bij ons daarom een onbekend fenomeen; de lesvormen zijn gevarieerd en er is altijd de link naar de praktijk.

 

Sfeer is belangrijk.

De collegeweekends worden gegeven in Hotel Mitland aan de rand van Utrecht, in een groene omgeving en dichtbij de uitvalswegen. Mooie lichte zalen, terrassen aan het water. Ook Mitland draagt bij aan de prettige TCMA-sfeer, die ervaren wordt als hartelijk, open en uitnodigend.

Het bestuur van de TCMA bestaat uit

 • Gerard Smienk
 • Marijke Pfeiffer
 • Tileke Bos
 • Katinka van Duijn
 • Erik Vriens

Het secretariaat wordt gerund door

 • IJda Koppen
 • Ellen Olsthoorn

TCMA Community

Wie is afgestudeerd hoeft niet in een zwart gat te vallen. Mis je het Mitland-gevoel als ex-student en het wij-gevoel als ZZP-er? Dat kunnen we ons voorstellen!

Vandaar dat er de TCMA-Community is. Even de voordelen op een rijtje:

 • uitbreiding van je netwerk
 • vermelding op de website als verwijsadres
 • toegang tot een besloten forum op de website waarin je casuïstiek kunt bespreken met je collega’s en docenten
 • korting op nascholingen en MBK-opplusdagen
 • korting op het komende TCMA-congres

Lidmaatschap kost €100 per jaar.

 • “TCMA is een zeer professionele en efficiënt organisatie en biedt een opleiding van hoog niveau. Studenten worden met hartelijkheid ontvangen en op een persoonlijke manier begeleid. De colleges worden altijd zorgvuldig voorbereid en gegeven door enthousiaste, bekwame en betrokken docenten. Er is een perfecte balans tussen theorie en praktijk. De locatie van de colleges en van de stages is ook zeer prettig. Ik raad TCMA zonder twijfel aan.”

  Isabelle Gex