HBO-didactisch geschoolde docenten

Kleine lesgroepen

Eigen Medische Basiskennis

Nr 1 in praktijk

Stage in eigen praktijken

Vormen van TCM

Traditional Chinese Medicine (TCM) is de internationale verzamelnaam voor verschillende toepassingen van Chinese geneeskunde. Acupunctuur is de bekendste. Daarnaast zijn ook kruiden, voeding, massage en qi gong vormen van TCM. Vaak worden deze gecombineerd in een behandeling. Je krijgt dan bijvoorbeeld een acupunctuur behandeling in de praktijk, en een kruidenrecept in combinatie met een voedingsadvies voor thuis.

De natuur als grondslag

De Chinese geneeskunde is geworteld in de gedachte dat de mens een afspiegeling is van de natuur.  De mens wordt gezien in zijn geheel, binnen de context van het dagelijkse leven. Je relaties, werk, denkwereld, je emoties, familiegeschiedenis, leefstijl maar ook de seizoenen en voeding zijn van invloed op je welbevinden.

Evenwicht

In de Chinese geneeskunde draait alles om evenwicht. Evenwicht is voor elk mens iets anders. In ons tijdsgewricht is het vaak een hele klus om je evenwicht te bewaren. We worden gebombardeerd met prikkels, we hebben steeds meer stress en minder tijd, onze voeding is bewerkt en we komen alsmaar verder van de natuur te staan.

Als acupuncturist moet je dus goed kunnen observeren en goede vragen kunnen stellen.

 Yin en Yang

De TCM vertaalt alles in termen van ‘yin’ en ‘yang’. Yin en yang zijn de plus- en minpolen, waarbinnen energie voortdurend in beweging is. Yin staat voor alles dat naar beneden en naar binnen gaat: koude, materie, rust, vocht, duisternis. Yang staat voor alles dat stijgt en naar buiten beweegt: warmte, licht, activiteit, zon. Zowel in de natuur als in je lichaam kun je de verhouding tussen yin en yang waarnemen. Na de nacht komt de dag, na droogte is er regen nodig. Na inspanning wil je rust, als het warm is heb je zin in iets kouds, na drukte wil je de stilte opzoeken. Onze intuïtieve zoektocht naar balans houdt ons gezond, maar kan ook verstoord zijn. Of de energie daartoe ontbreekt.

Meridianen en 365 acupunctuurpunten

Het idee dat binnen ons lichaam energie stroomt door energiebanen -meridianen- is al eeuwen oud. De meridianen zijn verbonden met dieper gelegen structuren zoals de organen, de weefsels, de hersenen. Ze zorgen voor de balans tussen yin en yang binnen de verschillende orgaansystemen en de daarmee geassocieerde functies.

Elke meridiaan heeft zijn eigen acupunctuurpunten en elk punt heeft een specifieke invloed op de energie. Zo kun je een behandeling volledig afstemmen op de situatie van de patiënt.

Ultradunne naaldjes

We maken gebruik van ultradunne naaldjes. Afhankelijk van hoe je een naald zet en eventueel beweegt, kun je de energie van een punt beïnvloeden. Stimuleren waar te weinig energie is bijvoorbeeld. Of afvoeren waar een teveel is.

Zelfhelend vermogen

Na verloop van tijd neemt het lichaam de herstelde balans zelf over, waardoor behandelingen niet eindeloos noodzakelijk zijn. In feite zet je met acupunctuur de patiënt op het goede spoor van zijn zelfhelend vermogen.

Geneeskunst

Niet ten onrechte wordt de TCM een geneeskunst genoemd. Het is een kunst om voor elke persoon die zich tot je wendt, de specifieke verstoring van de balans te ontrafelen en de behandeling volkomen op het individu toe te spitsen. Voorgeschreven behandelingen en recepten bestaan niet. Dat maakt voor de acupuncturist het vak mateloos boeiend, en voor de patiënt de behandeling effectief en weldadig.

Natuurlijk is bovenstaande maar een fractie van wat er te vertellen valt over Chinese geneeskunde en acupunctuur. De rest willen we maar al te graag ontvouwen tijdens de opleiding.

Lees hieronder meer over de vormen van TCM: