Carrièreswitch? Tijd voor iets nieuws? Ben je toe aan een nieuwe uitdaging in de vorm van een andere baan, misschien zelfs in een heel ander vakgebied? Vroeg of laat in je leven kan het voorkomen dat je twijfels krijgt over je huidige werk en toe bent aan een al of niet rigoureuze carrièreswitch. Je wilt iets anders en zoekt antwoord op de vraag “wat wil ik nou echt?”.

Zou acupuncturist jouw droombaan kunnen zijn?

Of je nou communicatieadviseur, chirurg, jurist, verpleger of bouwvakker bent, íedereen kan zichzelf omscholen tot acupuncturist, mits uiteraard voorzien van de benodigde medische kennis, en de juiste attitude om met mensen om te gaan.  Als je niet over deze medische voorkennis op HBO-niveau beschikt kun je bij de TCMA de eenjarige opleiding MBK (medische basiskennis) volgen. Voor meer informatie kun je kijken op onze pagina over MBK.

Hoe word ik acupuncturist?

Als je acupuncturist wilt worden kun je de Acupunctuur opleiding bij TCM Academie Nederland volgen. Dit is een driejarige opleiding op HBO niveau die geaccrediteerd is door SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen in de integrale en complementaire gezondheidszorg) als een HBO-conforme opleiding met 200 EC.

Deze onafhankelijke kwaliteitsnorm is een vereiste om als acupuncturist erkend te worden door de zorgverzekeraars zodat je behandelingen vergoed worden.

Na het behalen van je praktijk examen ben je een erkend acupuncturist, die een gedegen medische kennis paart aan een professionele therapeutische attitude. Met dat laatste bedoelen we niet alleen een integere en respectvolle benadering van de patiënt, maar ook een degelijke zelfkennis. Voor het finetunen van deze vaardigheden zetten we tijdens de opleiding diverse workshops therapeutische vorming in.

Hoe lang duurt het om acupuncturist te worden?

Als je over voldoende medische basiskennis beschikt (zie voor de voorwaarden Medische Basiskennis) duurt het drie jaar om de opleiding acupunctuur af te ronden.

Indien je eerst de vooropleiding Medische basiskennis moet volgen is dit 4 jaar, wat gelijk staat aan 240 EC.

Wat zijn de kansen op werk als acupuncturist?

De meeste acupuncturisten vestigen zich als zelfstandig ondernemer, al dan niet in een samenwerkingsverband met andere beoefenaren in de -complementaire- zorg.

De meesten van ons hebben een volle praktijk, als we al geen wachtlijst hebben.

Met de gangbare tarieven voor een behandeling, die grofweg variëren van €60-€90, kun je zelf berekenen of je ervan kunt leven. Het aantal patiënten dat je wilt en kunt behandelen is natuurlijk per acupuncturist verschillend.

De behandelingen worden zonder problemen vergoed door de zorgverzekeraars, als je een geaccrediteerd diploma acupunctuur hebt en een geaccrediteerde medische basis. De TCMA voldoet in beide gevallen ruimschoots aan de voorwaarden.

Degenen die zijn afgestudeerd bij TCMA ondervinden in de regel geen enkele drempel om daadwerkelijk te starten en hebben vertrouwen in hun kunnen, omdat ze tijdens de studie al vertrouwd zijn geraakt met het werken met patiënten.

Het is echt een enorm verschil of je acupunctuur studeert vanuit een puur theoretisch kader met af en toe een blik op een patiënt, of dat je vanaf het eerste moment behalve met je hoofd ook met je met je handen en je hart aan het werk bent gezet.

We bieden workshops aan waarin je de juridische en financiële tools krijgt aangereikt om een praktijk op te zetten. Ook leer je de kneepjes van -online- marketing.

Alles om jou en je patiënt een goede toekomst te bieden.

TCMA-ers hebben zelfvertrouwen en stralen dat ook uit. Daar komen mensen die geholpen willen worden op af. Je legt je welzijn nou eenmaal niet in de eerste de beste handen.

Je vakkennis bijhouden als acupuncturist

Elke beroepsvereniging waar je je bij aansluit stelt nascholing verplicht. De voorwaarden hiervoor variëren per vereniging.

Behalve dat het verplicht is, is nascholen ook verfrissend. Je ontmoet je collega’s uit het veld en omdat er een enorme keuze is aan onderwerpen is er altijd wel iets bij waar je belangstelling naar uitgaat. Door jezelf te blijven scholen haal je het beste uit jezelf naar boven, wat jou en je patiënt alleen maar ten goede komt.

TCMA verzorgt medisch-westerse nascholingen en bijeenkomsten op het gebied van therapeutische vaardigheden/intervisie. Zie hiervoor nascholingen.

Ook biedt de TCMA een master jaar aan voor afgestudeerde acupuncturisten; zes dagen verdieping door topdocenten uit binnen- en buitenland. Deze masteropleiding is als nascholing geaccrediteerd.

TCM Postgraduate, het aan de TCMA gelieerde nascholingsinstituut, biedt een keur aan boeiende nascholingen aan. Ook organiseert TCM Postgraduate regelmatig een China reis, die als nascholing meetelt.

Alle door de TCMA en TCM Postgraduate gegeven nascholingen zijn geaccrediteerd door de beroepsverenigingen NVA en Zhong.