Het TCMA docentenkorps mag je met recht een ‘elitekorps’ noemen. Onze docenten zijn stuk voor stuk bevlogen, toegewijde vaklieden. Mensen met een eigen praktijk die hun sporen ruimschoots hebben verdiend. Bovendien hebben onze docenten allemaal een didactisch traject gevolgd. Daardoor zijn ze ook daadwerkelijk bevoegd om les te geven op HBO niveau.
Iets dat niet elke opleiding kan zeggen over haar docenten!

tileke-bos-tcma-docent-acupunctuur-oplleiding-lessen-ZangFu-fysiologie-pathologie-kinderacupunctuur-gynaecologie-en klinische-lessen

In 1988 ‘with honour’ afgestudeerd aan The Anglo-Dutch Institute for Oriental Medicine. In ’89 werd Tileke supervisor in de stagekliniek en startte ze een eigen praktijk. Tileke haalde de bachelorgraad Chinese Kruidengeneeskunde, de mastergraad bij Eric Marié en volgde specialisatiecursussen voor kinderacupunctuur en gynaecologie. In 2002 richtte ze met collega’s de TCM Academie Nederland op. Tileke geeft lessen Zang Fu (organen) fysiologie in het eerste jaar; pathologie en klinische lessen in het tweede jaar; kinderacupunctuur, gynaecologie en klinische lessen in het derde jaar. Ook begeleidt Tileke regelmatig de stage in het CIG in Amsterdam.

katinka-van-duin-tcma-docent-acupunctuur-opleiding-ZangFu-pathologie-Hara-diagnostiek-sportblessures-tong-en-polsdiagnose-meridianen-en-anamnese

Katinka werkte jarenlang als fysiotherapeut met kinderen. In 2004 studeerde ze aan de TCMA af als acupuncturist. In 2005 rondde Katinka de kruidenopleiding af en trad ze toe tot het TCMA-docentencorps. Sinds 2006 legt ze zich volledig toe op TCM. “Eindelijk thuis! Lesgeven doe ik met heel veel plezier. Als voormalig student en dankzij de ervaringen in mijn huidige praktijk kan ik studenten pasklare lessen bieden.” Katinka heeft een eigen praktijk in Pijnacker en in Leiden. Ze geeft lessen Zang Fu pathologie, Hara diagnostiek, sportblessures en praktijklessen tong- en polsdiagnose, meridianen en anamnese.

TCMA-medeoprichter-Marijke-Pfeiffer-doceert Zang-Fu-pathologie-Extra-meridianen-cardiologie-moderne-infectieziekten-auto-immuun- anamnese-training,-pols-en-tongdiagnostiek-en-supervisie

Marijke is medeoprichter van TCMA, TCM-Postgraduate en het Centrum Integrale Geneeskunde. Van oorsprong is Marijke fysiotherapeut. In 1982 studeerde ze af aan het Anglo-Dutch college for acupuncture. Daarop aansluitend deed ze de 2-jarige bacheloropleiding en simultaan een 2-jarige cursus polsdiagnostiek bij dr. Shen in Londen. Later volgde Marijke de 2-jarige opleiding Chinese Kruiden geneeskunde bij het Anglo-Dutch college. Marijke doceert sinds 1987, zowel in Nederland als internationaal. Ze geeft lessen Zang Fu pathologie, Extra meridianen, cardiologie, moderne infectieziekten, auto-immuun aandoeningen en verhaalt over het terrein van de internist. Daarnaast is ze stagedocent en begeleidt ze vele praktijklessen zoals anamnese training, pols- & tongdiagnostiek en supervisie lessen.

gerard_smienk_tcma-docent-acupunctuur-opleiding-naaldtechnieken-cupping-moxa-kruidenopleiding

Na opleidingen fysiotherapie en manuele therapie studeerde Gerard Acupunctuur in Utrecht (W.H.O.) en Sri Lanka. Daarna volgden een Acupunctuur- en Bacheloropleiding bij het Anglo-Dutch college for acupuncture. Een opleiding Chinese kruidengeneeskunde, en een bachelordegree Acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde (1991). Gerard heeft een eigen praktijk in Almelo en is mede-organisator van geaccrediteerde (NVA) nascholingen via TCM-Postgraduate (2000). Gerard geeft lessen in o.a. naaldtechnieken, cupping en moxa en is docent bij de kruidenopleiding.

tcma-docent-cheng-qian-acupunctuur-opleiding

De arts en hoogleraar dr. Cheng Qian is in China afgestudeerd in zowel de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) als in de reguliere westerse geneeskunde. Hij is internist én traditioneel Chinees geneeskundige. Niet voor niets doceert deze Chinese professor al 15 jaar aan verschillende Nederlands opleidingen voor Acupunctuur en TCM. Daarnaast is hij ook al jaren professor van WHO Center for Traditional Chinese Medicine in Beijing. Cheng geeft lessen etiologie & pathogenese in het eerste jaar, naaldtechnieken en de lessen casuïstiek, hoofdpijn en neurologie in het derde jaar.

willem-pinksterboer-tcma-docent-acupunctuuropleiding

Met veel plezier werkt Willem als acupuncturist en herbalist in zijn praktijk in Haarlem. De oosterse levensbeschouwing is zijn grote passie. Dat brengt hij niet alleen tot uitdrukking in zijn manier van werken met zijn patiënten, maar ook in de lezingen die hij geeft, in de artikelen die hij publiceert op zijn blog en natuurlijk in de lessen die hij verzorgd bij de TCMA. Willem geeft de Wu Xing lessen in het eerste jaar en samen met andere docenten de klinische lessen in het derde jaar.

docent-tcma-john-zantinge-acupunctuur-opleiding

John studeerde in 1985 af in Duitsland als Heilpraktiker. In 1997 behaalde hij zijn diploma Traditional Chinese Herbal Medicine bij Ted Kapchuk. Sinds ‘87 heeft hij een Praktijk voor TCM en Oosterse psychologie in Leeuwarden. Sinds 1988 is hij hoofddocent Westerse en Oosterse Traditionele Geneeswijzen aan de Academie voor Natuurgeneeskunde in Meppel. Sinds 2000 doceert hij vijfdaagse Wu Xing nascholingen aan verschillende instituten, o.a. aan de TCMA.

dineke-gast-docent-acupunctuur-praktijklessen-tcma

Dineke begon als fysiotherapeut, begon daarna met acupunctuur en is in 1988 with honour afgestudeerd aan het Anglo Dutch Institute for Oriental Medicine. Ze volgde de 2-jarige opleiding Chinese Kruidengeneeskunde en haalde in ‘91 de bachelordegree Acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde. Dineke heeft een praktijk in Almelo en was als docent verbonden aan de Anglo Dutch. Sinds 2002 geeft ze met heel veel plezier les aan de TCMA, vnl. praktijklessen.
Dineke is studiebegeleider van het eerste jaar.

Iris Buskens studeerde in 1998 af als psycholoog aan de Radboud Universiteit. In 2008 werd de interesse voor de Chinese geneeskunde gewekt.

Als psycholoog werkte ze altijd vanuit het principe dat er geen scheiding is tussen lichaam en geest, maar de Chinese geneeskunde bracht dat principe tot een dieper niveau.

Sinds 2011 heeft Iris een eigen praktijk in Utrecht. In 2016 studeerde ze af aan de TCMA en sinds 2017 verzorgt Iris met veel plezier meridiaan lessen en begeleidt ze stages. Ook geeft ze de psychologie les in de MBK.

tcma-docent-acupunctuuropleiding-gilles-stoop

Gilles studeerde in 1996 af aan het Nederlands College voor Natuurgeneeskunde, met als specialisatie TCM en Acupunctuur. In ’98 studeerde hij af aan het Anglo Dutch Institute for Oriental Medicine. In dat jaar werd hij ook lid van beroepsvereniging NVA, waar hij jarenlang zeer actief geweest is. In 2006 sloot hij zijn opleiding Chinese kruiden aan Qing Bai af. Samen met zijn vrouw Yuhsin Chung, heeft hij een praktijk in Utrecht en Rotterdam. Zijn specialisaties zijn onder andere vruchtbaarheidsproblemen en oorsuizen. Sinds 2006 geeft Gilles les aan de TCMA, o.a. praktijk- en diagnostische lessen. Zijn uitdaging is studenten over een drempel heen te helpen en hun onzekerheid te verkleinen.

yuhsin-chung-tcma-docent-acupunctuur-opleiding

Yuhsin behaalde in 2000 haar masters in TCM in China aan de Chengdu University of Traditional Chinese Medicine. Aansluitend liep ze een jaar stage op de gynaecologie afdeling van diezelfde universiteit. Sinds 2004 is ze lid van de NVA en werkt ze samen met haar man Gilles Stoop in een praktijk in Utrecht. Daar heeft ze zich verder gespecialiseerd in gynaecologische klachten, waaronder het begeleiden van een kinderwens. Sinds 2003 geeft ze les in Chinese kruiden. Sinds 2007 is Yuhsin verbonden aan de TCMA en geeft ze les in gynaecologie en Chinese symboliek.

tcma-docent-yan-schroen-acupunctuur-opleiding

Yan Schroën is oorspronkelijk bioloog (universiteit Nijmegen) en volgde opleidingen Natuurgeneeskunde, Acupunctuur en Biochemie. Hij haalde zijn master aan de Anglo Dutch en bracht vele jaren door in China. Daar studeerde hij Taoïstische Filosofie en Traditionele Chinese Geneeskunde. Sinds 1991 werkt hij in verschillende praktijken. Yan is al jarenlang docent bij Nederlandse opleidingen en geeft als gastdocent regelmatig lezingen in Europa. Ook publiceert hij in vele vaktijdschriften. Wegens zijn interesse voor de relatie tussen Chinese geneeswijzen en non-lineaire dynamica is hij betrokken bij het wetenschappelijk onderzoek van het Sino-Dutch Research Center for Preventive and Personalized Medicine van TNO.

arjen-de-vrijer-docent-tcma-acupunctuur-opleiding

Na zijn opleiding tot fysiotherapeut rondde Arjen nog verschillende opleidingen en cursussen af: Medisinsk Trenings Therapie in Oslo 1980, Manuele Therapie, Acupunctuur aan de Anglo Dutch, Kruidenopleiding TCM, Maitland en de TCM benadering van Myofasciale klachten in San Diego en New York. Arjen combineert alle therapieën en technieken. Sinds 2010 werkt hij samen met anesthesiologen, fysio-manueeltherapeuten en een psychologe aan een “Behandelstrategie bij chronische pijnklachten”. Arjen geeft de lessen Hwato Jia Ji en motorische punten in het derde jaar en verzorgt ook meridiaanlessen in het eerste en tweede jaar.

ellen_olsthoorn_docent_tcma_acupunctuur_opleiding

Na een carrière als verzekeringsadviseur was het voor Ellen tijd voor iets anders. Door een persoonlijke ervaring met acupunctuur was de interesse gewekt.

Ellen volgde de opleiding acupunctuur aan de TCM Academie, waarvoor ze in 2014 cum laude afstudeerde.

Sinds 2015 heeft ze haar eigen praktijk in Purmerend. Ellen is gespecialiseerd in fertiliteit en pijnbestrijding volgens de zogenaamde dr. Tan Balans Methode.

Ellen is stagebegeleider en geeft praktijkles aan de eerstejaars studenten van de TCM Academie.

mahtab-bayat-tcma-docent-acupunctuuropleiding

Mahtab is geboren en getogen in Teheran. Ze deed daar een universitaire studie en master opleiding tot tolk vertaler Perzisch-Engels. Vanaf ’94 deed ze een Postdoctoraal “Literatuur, Cultuur, Taal en Linguïstiek van Engelstalige landen” aan de Sorbonne in Parijs. Daarna deed Mahtab een TCM-opleiding aan de TCMA. Ook volgde ze de Japanse Acupunctuur opleiding: de zogenaamde Toyo Hari opleiding. Mahtab heeft haar eigen praktijk in Amsterdam. Sinds 2010 geeft ze lessen Acupunctuur en praktijk aan de TCMA.

roland-van-der-putten-tcma-docent-acupunctuuropleiding

Roland startte als fysiotherapeut en studeerde in juni 2008 cum laude af als acupuncturist aan de TCMA te Amsterdam. Aansluitend deed hij de 2-jarige kruiden opleiding. Roland werkt als acupuncturist in zijn eigen fysiotherapiepraktijk in Amsterdam. Daarnaast werkt hij enkele dagdelen op het Centrum Integrale Geneeskunde te Amsterdam. Sinds 2009 is Roland als docent verbonden aan de TCMA. Hij geeft daar lessen anatomie en verzorgt ook meridiaan lessen. Tevens is Roland studiebegeleider van de MBK.

tom-peters-tcma-docent-acupunctuuropleiding

Tom werkt sinds 1997 in de fysiotherapie en sportrevalidatie. Om zijn kennis over de mens te verdiepen, begon hij in 2005 met de opleiding Acupunctuur bij de TCMA. In 2008 studeerde hij af en startte hij zijn eigen acupunctuurpraktijk in Utrecht. In 2011 rondde Tom de opleiding Chinese kruidenkunde af aan de TCM postgraduate. Tom is werkzaam als acupuncturist in Amsterdam en Utrecht. In 2009 startte hij als docent aan de TCMA. Hij geeft daar lessen anatomie en verzorgt ook meridiaan lessen.

barbara-de-klein-docent-tcma-acupunctuur-opleiding

Als voormalig trapeze-werkster verwonderde Barbara zich vaak over de onverwachte krachten in een lichaam. Maar ook over onwelkome zwakheden; acupunctuur heeft haar daar persoonlijk erg bij geholpen. Dat deed haar besluiten te gaan studeren aan de TCMA.
Later reisde zij naar China voor Professor Yu, een 90-jarige Chinese arts die zich heeft verdiept in de gezondheidsaspecten van de martiale gevechtskunst Chi Kung. Barbara beoefent Chi Kung en geeft praktijkvakken pols- en tongdiagnostiek en puntlokalisatie aan de TCMA. Tevens is zij studiebegeleider van het tweede jaar.

Marlies is huisarts. Voordat zij de huisartsopleiding begon heeft zij de opleiding tot tropenarts afgerond in 2014. In totaal heeft zij ruim vier jaar klinische ervaring in het ziekenhuis en twee jaar in de eerste lijn zorg. In 2007 is Marlies afgestudeerd als basisarts aan de universiteit van Utrecht. Marlies heeft een brede medische interesse en geeft sinds 2013 lessen bij TCMA over de westerse geneeskunde aan de Medische Basis Kennis (MKB) groep

willy-bakers-psycholoog-coach-consultant-docent-nascholing-tcma

Willy is zelfstandig gevestigd psycholoog en o.a. schrijver van het boek ‘In Contact’ over de invloed en kracht van non-verbale communicatie. Tot zijn werkzaamheden behoren trainingen, persoonsgerichte- en relatiegerichte coaching, assessments, lezingen en workshops over lichaamstaal. Op de TCMA verzorgt Willy het onderdeel Therapeutische Vorming voor het tweede en derde jaar en verdiepingsworkshops voor studenten met weinig therapeutische ervaring. Deze verdiepingsworkshops verzorgt hij samen met Tileke Bos. Willy: “TCMA is een geweldige opleiding om voor te werken. De docenten kennen hun studenten en hebben een enorme binding zowel met hun vak als met hun studenten. De passie voor hun werk wordt weerspiegeld in hun lesprogramma’s. Het is een voorrecht om er onderdeel van te zijn”.

jan-koppenberg-tcma-docent-acupunctuuropleiding

Jan studeerde in 1983 in Leiden af als arts. Vanaf 1983 doceert hij medische vakken aan verscheidene opleidingen tot verpleger/verpleegster, verpleegkundige en assistenten in de gezondheidszorg. In 1985 voltooide hij de Huisartsenopleiding in Leiden. Jan studeerde als acupuncturist af aan de TCMA en startte in 2003 zijn praktijk Qi Hai. Daarna deed hij de Kruidenopleiding bij TCM-Postgraduate, een applicatiecursus Tuina voor acupuncturisten aan de Shenzhou Open University of TCM en verscheidene andere bijscholingen. In 2010 begon hij als NAET practitioner met het toepassen van de NAET methode voor de behandeling van allergie. Jan is kerndocent geweest bij de Haagse Akademie voor Natuurgeneeswijzen. Naast zijn praktijk geeft hij lessen anatomie, fysiologie en pathologie aan de MBK opleiding van TCMA.

Arine is van huis uit maatschappelijk werker en heeft van kinds af aan al affiniteit met het welzijn van haar medemens. Toen zij in aanraking kwam met acupunctuur was de fascinatie voor deze holistische aanpak gewekt. Ze studeerde in 2013 af aan de TCMA. Ze heeft daarna een specialisatie Japanse acupunctuur, de Kiiko methode, gevolgd en geeft sinds 2015 met veel plezier les aan de TCMA. Ze geeft praktijklessen meridianen, pols en tong diagnostiek en klinische lessen aan het eerste en tweede jaar. Tevens begeleid ze regelmatig stages in het CIG in Amsterdam.

brechtje-sebregts-tcma-docent-acupunctuuropleiding

Na het afronden van haar studie aan TCMA en Qing Bai in 2011 is Brechtje elke keer opnieuw op zoek naar verdieping van haar vak. Daarom is zij eerst 2 jaar bij Josef Müller gaan studeren in Zwitserland. Daar heeft zij zich gespecialiseerd in de constitutionele meridiaantherapie en de psychosomatiek. Brechtje heeft veel met Josef samengewerkt, o.a. in de begeleiding van zijn colleges in Nederland. Twee jaar later heeft zij de opleiding Japanse Acupunctuur, Toyohari, in Amsterdam afgerond. Deze opleiding voegde een heel mooie techniek en andere kijk op pols voelen en puntlokalisatie toe aan haar kennis.

In de afgelopen jaren heeft zij haar eigen werkwijze ontwikkeld die ze toepast in haar praktijk in Leiden. Daar combineert ze meerdere acupunctuurstijlen met de coachingsvaardigheden vanuit de positieve psychologie. Haar specialisatie is het behandelen van psychosomatische klachten.

trea-schoonderwoerd-tcma-docent-acupunctuuropleiding

Trea is opgeleid als fysiotherapeut (HvU, 1996) en heeft na haar opleiding ruime ervaring opgedaan in Nederland en Engeland. Na het voltooien van de studie acupunctuur (TCMA, 2004) is zij kort daarna haar praktijk voor acupunctuur gestart. In de daaropvolgende jaren heeft zij zich verder verdiept en bekwaamd in voeding en gezonde eet- en leefgewoontes gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunde alsmede door het volgen van de opleiding orthomoleculaire voedingsleer volgens de klinische PNI. Trea verzorgt bij TCMA de voedingslessen.

Rebekka Lüthi kwam op haar 20e vanuit Zwitserland naar Amsterdam. Na haar dansopleiding heeft haar fascinatie  voor beweging en lichaamswerk richting gevonden als Shiatsu-therapeut. Rebekka beoefent naast haar Shiatsu-praktijk meer dan 20 jaar intensief Chi Kung en verdiept haar training bij leraren in binnen- en buitenland. Sinds 2002 geeft ze wekelijkse lessen in Amsterdam, privétraining en workshops voor verschillende doelgroepen, waaronder de laatste jaren voor de TCMA.

fieke-van-luxemburg-tcma-docent-acupunctuuropleiding

Fieke is van oorsprong fysiotherapeut en heeft hierin sinds 2007 haar eigen praktijk, het Centrum voor Fysiotherapie Soest. Om patiënten nog beter te kunnen behandelen, heeft Fieke zich doorlopend in diverse aanvullende behandelmethodes verdiept. De interesse voor de vele behandelmogelijkheden met acupunctuur zorgde ervoor dat Fieke zich inschreef voor de opleiding aan de Traditional Chinese Medicine Academie. In 2011 studeerde ze af en sindsdien werkt Fieke ook als acupuncturist. Vanwege haar enthousiasme voor het vak is Fieke sinds 2013 voor de TCMA actief als docent en stagebegeleider.

evelien-peeters-tcma-docent-acupunctuuropleiding

In 2008 rondde Evelien haar geneeskunde opleiding af aan de Universiteit van Utrecht. Na een aantal verkennende jaren als basisarts op de Spoed Eisende Hulp en Interne Geneeskunde en Long afdeling begon zij in 2011 aan haar specialisatie tot internist in het UMCU en Diakonessenhuis Utrecht. Tussendoor gecombineerd met 2 jaar deeltijd HBO opleiding Natuurgeneeskunde aan de Academie voor Natuurgeneeskunde Hilversum. Op dit moment rond zij haar differentiatie tot internist-endocrinoloog af in het UMC Utrecht met daarbij specifieke aandacht voor SOLK (Somatisch onvoldoende verklaarde klachten). Zij is onderdeel van ‘Zorgdragers’ een netwerk van gedreven professionals die op verschillende manieren proberen de zorg menselijk en vernieuwend te houden. Binnen de TCMA geeft zij sinds 2015 een aantal van de MBK lessen.

Het bestuur van de TCMA bestaat uit:
Gerard Smienk
Marijke Pfeiffer
Tileke Bos
Katinka van Duijn
Erik Vriens

Studieloopbaan begeleiding en vertrouwenspersoon.

Misschien loop je tijdens je studie tegen problemen aan betreffende je planning, je manier van studeren of een andere hobbel die je niet had voorzien.
Dan is het fijn te weten dat je bij een van onze studieloopbaan begeleiders terecht kunt. Met hen kun je via de mail of in een gesprek zoeken naar een oplossing.

De SLB’s fungeren in voorkomende gevallen als contactpersoon tussen de student en het bestuur.

  • SLB MBK: Roland van der Putten
  • SLB eerste jaar: Dineke Gast
  • SLB tweede jaar: Barbara de Klein
  • SLB derde jaar: Mahtab Bayat

 

Bij de vertrouwenspersoon kun je terecht als je het gevoel hebt dat je privé-persoon onrecht is aangedaan. Vanzelfsprekend is de werkwijze van de vertrouwenspersoon gebaseerd op geheimhouding.

Voor alle studiejaren is de vertrouwenspersoon Willy Bakers, psycholoog, info@bakersconsult.nl

 

Stagecoördinator is Katinka van Duijn. Zij plant samen met het secretariaat de stagedagen en is aanspreekpunt bij alle eventuele stageperikelen.