HBO-didactisch geschoolde docenten

Kleine lesgroepen

Eigen Medische Basiskennis

Nr 1 in praktijk

Stage in eigen praktijken

Voeding

Voedingsmiddelen hebben invloed op je energie. Je merkt zelf het verschil als je rauwkost of stamppot eet, of pepermunt of gember. Alle voedingsmiddelen kun je indelen in yin of yang. En daardoor in de werking die ze hebben op verschillende organen en weefsels. Voeding neemt dan ook een prominente plaats in binnen TCM.

Je bent hóe je eet

Voor voeding geldt: elk mens heeft een uniek gestel en een heel eigen manier om voedsel te verwerken. Binnen TCM is een voedingsadvies dan ook altijd een volstrekt individueel advies. De therapeutische toepassing van voeding is verweven door alle lessen aan de TCMA. Maar niet alleen de klassieke voedingsleer komt aan de orde: ook moderne inzichten uit actuele, westerse onderzoeken komen aan bod in de opleiding.

Voeding & cycli

Behalve de individuele toepassing is ook cyclisch gebruik van voedsel belangrijk in de TCM. In de winter heeft de mens bijvoorbeeld meer behoefte aan verwarmend voedsel, in de zomer meer aan koelend voedsel. En voor vrouwen geldt: in de periode na de menstruatie moeten vrouwen aansterken met zaken zoals eiwitten in de vorm van peulvruchten, vis of vlees met warme roergebakken groenten. Vlak voor de menstruatie is het weer beter om ‘beweeglijk’ voedsel zoals granen, groenten en fruit en juist geen zuivelproducten als melk en koeienkaas te gebruiken om PMS te voorkomen.