Wil jij herbalist worden?

Tijdens de tweejarige Chinese kruidenopleiding CHE leer je de werking van individuele kruiden en van de meest voorkomende formules kennen. Ook ontwikkel je de kunst om op basis van de juiste diagnose zelfstandig kruidenformules ‘op maat’ te maken en voor te schrijven.

De Materia Medica staat weliswaar aan de basis van deze kruidenopleiding maar je doet tijdens de  kruiden opleiding meer dan alleen maar de planten van buiten leren. Je gaat ze (seizoensgebonden) proeven, ruiken & voelen.

Je leert tijdens je opleiding al in een vroeg stadium kruiden behandel principes en formules die je als behandelaar direct kunt toepassen in de praktijk.

Als je de Chinese Kruidenopleiding  na twee jaar met goed gevolg hebt afgerond betekent dit een geweldige uitbreiding van je kennis en je therapeutische arsenaal. Je hebt je patiënten veel meer te bieden omdat je nu in staat bent zelfstandig kruidenformules voor te schrijven aan patiënten.

Achtergrond

Het gebruik van kruiden (groepen) ter bevordering van de gezondheid is wereldwijd al even oud als de geneeskunde zelf.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt kruidengeneeskunde toegepast volgens de filosofie van de vijf-elementenleer.

In een gezonde situatie houden alle elementen elkaar in evenwicht. Bij ziekte, als één of meerdere elementen uit evenwicht kunnen raken kan kruidengeneeskunde een van de behandelmethoden zijn bij het herstellen van de balans.

Zoals elk acupunctuur punt invloed heeft op het evenwicht tussen yin en yang, zo heeft ook elk kruid invloed op je energie.

Inhoud van de Kruidenopleiding

Materia Medica

Basis voor de 2-jarige Chinese kruidenopleiding is de klassieke indeling van de Materia Medica. Je leert energetische kwaliteiten kennen van de enkelvoudige kruiden en kruidengroepen.

We behandelen de kruiden aan de hand van de seizoenen zodat je de planten kunt proeven, ruiken, voelen en toepassen in het juiste seizoen.

Formules

Het opdoen van kennis over de enkelvoudige kruidengroepen zal worden afgewisseld met kruiden formules/formulegroepen.

Deze formules kun je als behandelaar direct toepassen in de praktijk.

In het begin van de opleiding zullen er maar een paar kruiden in die formules zijn die je door en door hebt leren kennen.

Aan het einde van de opleiding worden de formules steeds complexer.

Diagnostiek

Hoe goed jouw kruidenkennis ook is, de juiste behandeling begint met de juiste diagnose en het juiste behandelprincipe.

Daarom vormt diagnostiek (tong, pols, strategie van de differentiaal diagnose) tijdens de kruidenopleiding een centraal thema.

Les Locatie

De lessen van de kruidenopleiding zullen afwisselend op twee locaties plaatsvinden: Utrecht en Antwerpen en zullen worden verzorgd door meerdere top docenten.

Voor meer informatie: www.chinese-herbs-education.com

Duur van de opleiding

De Chinese kruidenopleiding bestaat uit 40 lesdagen verspreid over 2 jaar, verdeeld in 20 blokken van vrijdag en zaterdag.

Opbouw van de opleiding

De opleiding is modulair opgezet waarbij de cursisten kunnen kiezen om de opleiding op HBO-niveau te volgen en af te sluiten met een diploma of alleen bij de lesdagen aanwezig te zijn en af te sluiten met een deelname-certificaat.

Voor HBO niveau worden extra lesmateriaal, werkopdrachten, stagemogelijkheden, extra contacturen met de docenten en tentamens aangeboden.

Na het behalen van het afsluitend examen ontvangen de cursisten een diploma en zullen zij worden opgenomen in het herbalisten-register.

Mensen die alleen de lesdagen volgen, krijgen een deelname-certificaat.

Voor wie?

Als je opleiding acupunctuur aan TCMA met goed gevolg hebt afgerond kun je je kennis en ervaring als acupuncturist enorm verdiepen met de 2-jarige kruidenopleiding.

Indien je elders TCM kennis hebt opgedaan is het belangrijk dat je 100-120u stage ervaring hebt. Wij verzoeken je de opgedane TCM kennis en ervaring op het inschrijfformulier te vermelden zodat wij daarover contact met je kunnen opnemen en je vóór de inschrijvingsbevestiging weet welke eventuele aanvullende TCM-kennis je je nog eigen moet maken voor je tot onze kruidenopleiding kunt worden toegelaten.

Een grensoverschrijdende kruidenopleiding die zijn weerga niet kent

Deze overkoepelende Chinese kruidenopleiding is ontstaan vanuit een initiatief van International Lectures, die samen met de opleidingen OTCG en TCM-Academie & TCM-postgraduate alsmede Yan Schroën de koppen bij elkaar hebben gestoken om een Chinese kruidenopleiding op te zetten, die zijn weerga niet kent.

Wat een uitdaging! De tandem Nederland – België die al hun knowhow en didactiek bij elkaar gevoegd hebben om een grensoverschrijdende, kwalitatief hoogstaande en innovatieve kruidenopleiding op de rails te krijgen!

Al snel bleek dat de ‘inhoudelijke visies’ van de partijen goed bij elkaar pasten en groeide de overtuiging dat wat er tot stand kon komen, grootser was dan wat iedere school afzonderlijk zou kunnen bieden.

Zo ontstond er een 2-jarige Kruiden  opleiding die we met recht een pareltje durven te noemen.

Vanaf september 2017 zijn OTCG en TCM-Academie & TCM-postgraduate inhoudelijk en organisatorisch deze kruidenkar gaan trekken.

Voor meer informatie: www.chinese-herbs-education.com