HBO-didactisch geschoolde docenten

Kleine lesgroepen

Eigen Medische Basiskennis

Nr 1 in praktijk

Stage in eigen praktijken

Nascholing

Katinka van Duijn – PCOS & endometriose

Locatie hotel Mitland, Utrecht

PCOS en endometriose
22 maart 2024 12-18.30

Circa 1 op de 10-20 vrouwen heeft te maken met endometriose. Bij vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen ligt dit percentage zelfs op 50%. Het is een pijnlijke aandoening, waarbij de cellen die lijken op het slijmvlies van de baarmoeder buiten de baarmoeder in het lichaam worden aangetroffen. Het kan een chronische ontstekingsreactie veroorzaken met als voornaamste symptoom veel pijnklachten. Deze klachten nemen toe rondom de ovulatie en menstruatie. Ook kunnen er chronische pijnklachten in het bekken ontstaan en is er vaak pijn bij seks. Bij veel vrouwen leidt endometriose tot chronische vermoeidheid.

Bij PCOS (Poly Cysteus Ovarieel Syndroom) groeien er meerdere cysten in de eierstokken. Dit gaat gepaard met een onregelmatige ovulatie en menstruatie. Soms wordt er meer testosteron aangemaakt met als mogelijk gevolg verminderde vruchtbaarheid, overmatige beharing, acné en overgewicht. Het is de meest voorkomende hormonale afwijking bij vrouwen en zeker 5-10% heeft hiermee te maken.

Beide aandoeningen leiden tot menstruatiestoornissen en vermoeidheid. Acupunctuur en Chinese kruiden hebben hier een positieve invloed op. Katinka heeft hier veel ervaring mee en zij maakt je deze dag wegwijs in de behandeling bij zowel PCOS als endometriose.

Inschrijven nascholingen

Betaalmethode
American Express
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, MasterCard, Visa, Maestro
 
Privacy*
Na verzenden ontvang je een kopie van dit bericht in je mail (check evt. je spambox).