HBO-didactisch geschoolde docenten

Kleine lesgroepen

Eigen Medische Basiskennis

Nr 1 in praktijk

Stage in eigen praktijken

Nascholing

Kruidenopleiding

Ontdek de mysterieuze wereld van de Chinese kruiden!

en leer de subtiele nuances van de enkelvoudige kruiden en de formules, zodat je op maat gemaakte kruiden kunt voorschrijven aan je patiënt!

Achtergrond

Het gebruik van kruiden en planten ter bevordering van de gezondheid is universeel en komt in alle culturen voor. In het oosten worden kruiden al duizenden jaren omarmd en voorgeschreven bij een grote variëteit aan gezondheidsklachten. Als acupuncturist ben je al bekend met de kracht van de Traditionele Chinese Geneeskunde, maar wat als jij jouw praktijk naar een hoger niveau kunt tillen door de kennis van de kruidengeneeskunde aan je arsenaal toe te voegen? Een enorme uitdaging maar het levert je dankbare patiënten op.

In deze 1,5 jaar (16 lesweekends) durende opleiding gaan we uiteraard uit van de Materia Medica en besteden we aandacht aan farmacologie en interactie met westerse medicatie. Je leert niet alleen de enkelvoudige kruiden kennen, maar ook de categorieën met hun energetische kwaliteiten.

Natuurlijk gaan we ook in op de relaties die er bestaan tussen de verschillende dynamische complexe systemen, zoals het systeem van de patiënt, het systeem van de kruiden, het systeem van de seizoenen en het systeem van de natuur. Na de introductie in de belangrijkste kruiden komen de westerse ziektebeelden en aandoeningen van orgaansystemen aan de orde en wordt de lesstof direct toepasbaar in je praktijk.

Stuk voor stuk boeiende facetten die het systemisch denken van TCM zo onderscheiden van het reductionistische westerse geneeskundig denken.

Tijdens deze opleiding leer je al in een vroeg stadium formules (eventueel met modificaties) toe te passen. Je krijgt al snel live patiënten tijdens de les, waardoor je de opgedane kennis ook direct kunt toepassen in de praktijk.
Je wordt voorzien van een uitgebreide papieren syllabus met hierin informatie over alle kruiden, formules en mogelijke modificaties. Op ons studentenvolgsysteem vind je het lesmateriaal en de PowerPoint presentaties terug alsmede enige interactieve opdrachten en casuïstiek.

Inhoud van de kruidenopleiding

We behandelen de kruiden aan de hand van de seizoenen zodat je de planten kunt proeven, ruiken, voelen en toepassen in het juiste seizoen. Omdat er veel kennis online beschikbaar is, gaan wij niet uitputtend alle kruiden toetsen maar beperken wij ons tot de vlaggenschip kruiden van elke categorie.

Wij schenken wel degelijk aandacht aan alle kruiden en gaan juist aan de slag met de toepassing in de praktijk. Tevens helpen wij jullie ook wegwijs te maken in het online opzoeken van betrouwbare onderzoeken en informatie.

Formules

Het opdoen van kennis over de enkelvoudige kruidengroepen zal worden afgewisseld met kruiden formules/formulegroepen. Deze formules kun je als behandelaar al vlot toepassen in de praktijk en je wordt hierin wegwijs gemaakt doordat er elk weekend een live patiënt aanwezig zal zijn. In het begin van de opleiding zullen er slechts enkele kruiden in die formules zijn waar je al kennis mee hebt gemaakt. Maar gaandeweg herken je vrijwel alle kruiden in de formule.

Diagnostiek

Hoe goed jouw kruidenkennis ook is, de juiste behandeling begint met de juiste diagnose en het juiste behandelprincipe. Daarom vormt diagnostiek (tong, pols, strategie van de differentiaal diagnose) tijdens de kruidenopleiding een centraal thema en ook hier besteden we aandacht aan om deze kennis op te frissen c.q. te verdiepen.

Les locatie

De lessen van de kruidenopleiding vinden plaats in het vertrouwde hotel Mitland en zullen worden verzorgd door meerdere top docenten die hun sporen in de kruidenopleidingen van de lage landen ruimschoots hebben verdiend.

Duur van de opleiding

De kruidenopleiding bestaat uit 32 dagen verspreid over 2 jaar, verdeeld in 16 blokken van vrijdag en zaterdag. Tijdstippen op vrijdag 12-18 uur en op zaterdag van 10-17 uur.

Opbouw van de opleiding

De opleiding is modulair opgezet waarbij de cursisten kunnen kiezen om de opleiding op HBO-niveau te volgen en af te sluiten met een diploma of alleen bij de lesdagen aanwezig te zijn en af te sluiten met een deelname-certificaat.
Voor het Hbo-niveau worden extra lesmateriaal, werkopdrachten, stagemogelijkheden, extra contacturen met de docenten en tentamens aangeboden.

Na het behalen van het afsluitend examen ontvangen de cursisten een diploma en zullen zij worden opgenomen in het herbalisten-register.
Mensen die alleen de lesdagen volgen, krijgen een deelname-certificaat.

Voor wie?

Als je opleiding acupunctuur aan TCMA met goed gevolg hebt afgerond kun je je kennis en ervaring als acupuncturist enorm verdiepen met deze kruidenopleiding.

Indien je elders TCM kennis hebt opgedaan is het belangrijk dat je voldoende praktijk- en stage-ervaring hebt. Wij verzoeken je de opgedane TCM kennis en ervaring op het inschrijfformulier te vermelden zodat wij hierover contact met je kunnen opnemen.

Data en kosten

2024
20 & 21 september
1 & 2 november
13 & 14 december
2025
24 & 25 januari
14 & 15 maart
11 & 12 april
23 & 24 mei
13 & 14 juni

De kosten van de opleiding zijn € 1995 voor het eerste jaar van 8 weekends en € 2095 voor het tweede jaar, inclusief onze papieren syllabus en het examengeld. Wij hebben de meest uitgebreide readers van alle opleidingen!

Voor meer informatie en aanmelding: stuur een mail info@tcma.nl