HBO-didactisch geschoolde docenten

Kleine lesgroepen

Eigen Medische Basiskennis

Nr 1 in praktijk

Stage in eigen praktijken

Tweedaagse workshop Heidy van Koesveld & Joyce Vlaarkamp

Zondag 13 november en zondag 19 februari; Heidy van Koesveld & Joyce Vlaarkamp

Elke lesdag bestaat uit een halve dag met Heidy en een halve dag met Joyce.

De workshop van Heidy van Koesveld gaat over contact met jezelf en de ander.  Aan de orde komen o.a. overdracht, wat is de invloed van jou op de behandeling, wat is werkelijk contact en hoe ga je om met twijfels en aannames? Wat mag er zijn en wat niet? Wanneer is er werkelijk contact en hoe ervaar en weet je dit?
We gaan werken met de hara, systemisch werk en een korte meditatie over verlangen, belemmering en jouw inspiratie. Aan de hand van ervaringen, 1 op 1 oefeningen en de Wu Xing leren we over het proces van contact van onszelf met de ander waardoor je het optimale uit een behandeling kan halen. Het wordt een interactieve middag.

Joyce Vlaarkamp –palpatietechnieken

Palperen kun je leren, een ervaringsworkshop.

“Hij/zij die aanraakt en weet is een artisan”

Ons vak staat op een aantal pijlers van diagnostiek: kijken, luisteren, ruiken, vragen stellen en tast. De laatste wordt bij de meeste collega’s vormgegeven in de polsdiagnostiek, maar traditioneel heeft het palperen van de huid van onderarm, buik, rug en meridianen een even zo groot aandeel in de diagnostiek, bevestiging en feedback van je behandeling.

Voordat je de pols voelt en zoekt naar een juiste handvatting, voel je al de conditie van de long-qi en weet je hoe delicaat je polsvoelen moet plaatsvinden. Door lichtjes de longmeridiaan te strijken met de stroom mee kan je de pols soms wat duidelijker maken. Zo ook is het zoeken naar het juiste punt idealiter een aanvulling op je behandeling in plaats van een orde verstoring die Qi kost in plaats van oplevert. Toch zijn veel acupuncturisten zich niet bewust van het effect van hun aanraking op het Qi netwerk van hun cliënten.

Palperen doe je vanuit een juiste houding en gebruik van je hand die zich adapteert naar wat die aantreft: de Shen van de hand maakt contact met de Shen van de ontvanger en creëert verbinding. In de nascholing zullen we met polscontrole elkaar feedback geven op een juiste aanraking, en met gepaste druk vinden van het beste behandelpunt. We gaan de kwaliteiten herkennen van de huid en Qi in de meridianen.

Joyce Vlaarkamp (1959) studeerde na haar acupunctuur en shiatsu studie ook Japanse acupunctuur (Toyo Hari), waarbij de palpatie technieken door de blinde beoefenaars tot grote hoogte zijn gebracht.