HBO-didactisch geschoolde docenten

Kleine lesgroepen

Eigen Medische Basiskennis

Nr 1 in praktijk

Stage in eigen praktijken

Willem Pinksterboer – de acupuncturist als counselor

De acupuncturist als counselor – 23 september + 7 en 8 oktober.

Tijdens deze 3 daagse nascholing neemt Willem Pinksterboer je mee op een verkenning van de rol van jou als behandelaar in het therapeutische proces, zowel vanuit een TCM perspectief als vanuit het westers medische model.
Het volgen van deze nascholing zal een positief effect hebben op zowel je effectiviteit als behandelaar als op je persoonlijke ontwikkeling.

Wij gaan werken in een kleine groep, waarbij Willem de begeleidend docent is. De gesprekstechniek en luistertraining krijgen een kleiner accent. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor het oefenen met het reguleren van de Qi op de behandeltafel met behulp van aandacht, adem en aanraking. Het is fijn als je een yogamat of iets dergelijks meeneemt. Laat ons even weten of dit lukt.

Dag 1 – de therapeutische relatie

In de klassieke teksten van de Traditionele Chinese geneeswijzen wordt het begrip ‘de therapeutische relatie’ niet genoemd. Toch is het vanuit de theorie van de TCM duidelijk dat de relatie tussen behandelaar en patiënt een belangrijke rol speelt in het genezingsproces. Tijdens deze nascholingscursus leer je technieken die je kunnen helpen bij het optimaliseren van de therapeutische relatie.
Dit draagt bij aan het verbeteren van de effecten van je behandeling.

Aan de orde komen:

  • Theorie van de therapeutische relatie vanuit oosters en westers perspectief
  • Theorie overdracht tegen overdracht
  • Praktijk luister- en gesprekstraining

Dag 2 – de rol en positie van de acupuncturist in de westerse gezondheidszorg
Acupuncturisten geven op zeer uiteenlopende manieren invulling aan hun vak. Het begrijpen van de oorsprong van die verschillen en het uitwisselen hierover, versterkt onze beroepsidentiteit als beroepsgroep en als individuele acupuncturist.

Deze nascholing is een interactieve soul search voor acupuncturisten waarin de volgende vragen aan de orde komen:

  • Wat is de rol van de acupunctuur in de gezondheidszorg van de 21 eeuw?
  • Waaraan heeft de acupunctuur haar populariteit te danken?
  • Welke opdracht hebben wij als het gaat om de gezondheid van onze patiënten?
  • Hoe communiceren we over wat we doen met patiënten en artsen?
  • Hoe willen we de toegevoegde waarde van acupunctuur maatschappelijk op de kaart zetten?

Dag 3 – de kracht van onzekerheid

Onzekerheid is voor veel mensen geen welkome gast. Dat is jammer, want als de essentie van onzekerheid begrepen wordt, helpt het je bij het verwerven van inzicht en kennis, bij het ontwikkelen van compassie en bij het vinden van vertrouwen. Wil je hier meer over weten?
Kom dan naar deze cursus waarin persoonlijke ontwikkeling, filosofie, wetenschap en de praktische acupunctuurbeoefening samenkomen.

Data:  vrijdag 23 september, vrijdag 7 oktober en zaterdag 8 oktober  (op de vrijdagen van 12 – 18.30 uur, op zaterdag van 10 – 17 uur
Locatie: Hotel Mitland Utrecht
Kosten: € 550